Paranoia ry
Tekniikkaa



Regulaattori - regu

regu = regulator = paineentasaaja tai paineensäädin.

Ilmapulloissa täytyy olla regu mukana, eli sillä pullossa kiinni olevalla regulla pullon paine pudotetaan yleensä sieltä 3000 - 4500 psi:stä 400-800 psi:n tienoille, jotta aseet voivat käyttää sitä.


Paineilmapullon regulaattori.

IN-LINE:

Lisäksi reguja voi olla myös aseessa itsessään kiinni, ns. eturegu, jolla ilmapullosta tulevaa 800 psi:n painetta hienosäädetään asetta varten, esim. jonnekin 200-300 psi:n tienoille. Tällä säädetään usein lähtönopeutta eli painetta millä kuula laitetaan liikkeelle.


In-Line regulaattori (Dye Hyper2).

MATALAPAINE REGU:

Sen lisäksi joistain aseista löytyy vielä LPR-reguja, eli Low Pressure Regulator, jolla painetta pudotetaan edelleen jonnekin 40-100 psi:n välille, jota usein käytetään aseen latausliikkeen suorittamiseen. Pienempi paine merkitsee vähemmän voimaa, eli latausliike ei riko niin helposti kuulaa, eli "choppaa". Matalampi latausliikkeen paine vähentää myös aseen rekyyliä ja pienentää samalla ilman kulutusta.




Liittimet

Paintballa aseissa käytetään monenlaisia liittimiä. Tunnetuin näistä on ASA (Air Source Adapter). ASA on aseessa oleva naaraspuolinen "pullonpaikka". ASA:an käy yleisesti tunnetut pulloihin tulevat venttiilit / regulaattorit.

ASA -liittimiä pääsääntöisesti kahta erilaista mallia (On / Off ja "normaali"). "Normaalissa" ASA:ssa on liittimen pohjassa sellainen pieni nystyrä joka aukaisee pullon venttiilin. On / Off -liittimessä se tapahtuu liikuttamalla sisällä olevaa tappia, joka aukaisee venttiilin.


On / Off ASA.


Normaali ASA.

ASA:lta eteenpäin paine johdetaan jokinlaista letkua pitkin aseeseen tai regulaattorille. Letku voi olla teräskudoksella päällystetty jossa on kierteet päissä (kts. kuva).


Teräsletkuja

Yleisemmin käytössä on kuitenkin nk. macroline tai microline -letku. Microlinen ja macrolinen ero on niiden letkun halkaisija kuten nimestäkin voi päätellä. Näitä käytetään niiden helpon irroittamisen takia. Letkuliittimet ovat pikakiinnitteisiä paineilmaliittimiä. Letkut ovat käytössä heikompia mitä teräskudospäällysteiset mutta hinnaltaa edullisempia.

Suosituksena on että ettei microlinea kannata käyttää paineilman kanssa. Microline riittää hienosti kuljettamaan CO2:sta. Nopeammissa aseissa microlinen pienen sisähalkaisijan takia sen nopeus ei riitä kuljettamaan ilmaa.


Macroline letku ja liittimet.